vrijdag 25 juli 2014

Multiculturele Markt Enschede

Vanmiddag ging de vijfde editie van de Multiculturele Markt Enschede weer van start. Een groot verschil met vorig jaar, zoals alleen al tot uitdrukking komt uit de vergelijking van onderstaande foto die op precies dezelfde plek is genomen als de foto die het bericht over de Multiculturele Markt van vorig jaar illustreert.



Aan de totaal andere weersomstandigheden valt weinig te doen, maar er waren dit jaar beduidend minder kramen dan vorig jaar. Dat zou er mee te maken kunnen hebben dat de organisatie die vorig jaar geleverde kritiek als zou de Multiculturele Markt vooral een eetfestijn zijn serieus heeft genomen. Het aantal kraampjes met etenswaren was vele male kleiner dan het aantal kraampjes met niet (direct) eetbare producten uit de verschillende landen.


Op die kraampjes waren culturele artikelen als kleding, sieraden, muziek en gebruiksvoorwerpen te vinden, al dan niet toeristisch informatie-materiaal over bepaalde landen en in een aantal gevallen ook een hulpactie of goed doel. In die zin liepen we als Syria's Request Hulpactie vorig jaar voorop, maar dit jaar zouden we het onmogelijk weer georganiseerd hebben kunnen krijgen.



Nieuw was een zgn. Cultuur tent waar groepen zes verschillende landen (Suriname, Brazilië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Pakistan en Syrië) elk tafeltje met informatie-materiaal over de betreffende landen hadden en waar bezoekers zes vragen over deze landen moesten beantwoorden. Degenen die hun antwoorden inleverden maken kans op een "Cultuurdate" bij een gezin afkomstig uit één van deze 6 deelnemende landen. Een duidelijk voorbeeld van hoe het accent inderdaad is verschoven van multiculturaliteit die vooral in de keuken en in de maag wordt ervaren naar multiculturaliteit in de huiskamer en met hoofd en hart. Zo komt het nabije oosten nabij in Twente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten