donderdag 24 juli 2014

Ook vragen in het Europees Parlement

Een paar dagen nadat Tweede Kamerleden schriftelijke vragen over de dramatisch zorgelijke situatie van christenen in Mosul hadden gesteld, hebben drie Europarlementariers, Esther de Lange, de in Twente woonachtige Annie Schreijer-Pierik en de uit Estland afkomstige Tune Kelam, de onderstaande schriftelijke vragen aan de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, Catharine Ashton.


De afgelopen week stelden strijders van de Islamitische Staat in Irak (IS) een ultimatum aan de christelijke gemeenschap in de Iraakse stad Mosul. De christenen kregen de keuze zich te bekeren tot de islam, of een hoge belasting te betalen, of ze zouden worden gedood. Hun huizen werden gemarkeerd met de Arabische letter 'n' dat staat voor 'christen' en met 'eigendom van de Islamitische Staat'. De christenen zijn hierdoor genoodzaakt hun bezittingen achter te laten en te vluchten. 


Deelt de Hoge Vertegenwoordiger de mening van VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon dat er misdaden tegen de menselijkheid begaan worden door IS? 

Welke actie stelt de Hoge Vertegenwoordiger voor om de christenen en andere religieuze minderheden te beschermen in het gebied dat door IS beheerst wordt?

IS is een terroristische groep volgens de VN en dus is handel met IS verboden. Op welke wijze zorgt de EU ervoor dat niemand handel (vooral olie en gas) drijft met IS en dat tegoeden geblokkeerd worden?

Is de Hoge Vertegenwoordiger bereid om zich te wenden tot de organisatie van Islamitische Staten en de Arabische Liga om gezamenlijk deze misdaad tegen de menselijkheid te veroordelen, zoals ook gezamenlijk een statement is opgesteld na de film ‘Innocence of Muslims’?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten