vrijdag 30 januari 2015

Rabbi Ascherman volgende week voor de rechter vanwege verzet bij El Araqib

Vandaag ontvingen we het onderstaande bericht van rabbi Amy Klein, voorzitter van Rabbis for Human Rights:


Als u van mening bent dat rabbijnen zich moeten beperken tot de viering in de synagoge, dan kunt u nu ophouden met lezen. Bent u van mening dat rabbijnen zich met hun hele hebben en houden moeten inzetten voor de bescherming van de onderdrukten, lees dan vooral verder.

zaterdag 24 januari 2015

4 Palestijnen gearresteerd bij planten olijfbomen

Vandaag ontvingen we weer een persbericht van Operation Dove:


4 Palestijnen gearresteerd tijdens een actie in de heuvels ten zuiden van Hebron
Israelische troepen vielen deelnemers aan met stungranaten, traangas, waterkanonnen en fysiek geweld

Tijdens een door de Al Mubadara partij en het Volksverzet in de heuvels ten zuiden van Hebron georganiseerde actie om het recht van Palestijnen op toegang tot hun eigen land op te eisen op 23 januari bij het dorp Susiya, hebben Israelische troepen Palestijnse en internationale activisten aangevallen met stungranaten, traangas, waterkanonnen en fysiek en verbaal geweld. Bij deze actie hebben de Israëlische troepen vier Palestijnen gearresteerd.

woensdag 21 januari 2015

Israëlisch leger houdt kind gevangen en verwoest vier gebouwen ten zuiden van Hebron

Vandaag bereikt ons onderstaand bericht van Operation Dove:


Israëlisch leger houdt kind gevangen en verwoest vier gebouwen ten zuiden van Hebron
Een Palestijns kind is gevangen gezet in afwezigheid van de ouders
Families hebben hulp van de gemeente nodig om na de verwoesting een veilige plek te hebben

Gisteren heeft het Israelisch leger een Palestijns kind in de buurt van het dorp gevangen gehouden en verwoestte vier gebouwen in het Palestijnse dorp Ar-Rifa'iyya, beide in de heuvels ten zuiden van Hebron.

maandag 19 januari 2015

Eén Arabische dode en tientallen gewonden na gewelddadige confrontatie met politiek tijdens begrafenis Sami Al-Ja’ar

Vandaag ontvingen we het onderstaande persbericht van het Mossawa Center:


Gisteravond kwam de 43-jarige Sami Ziadna om het leven tijdens bij het gewelddadig optreden van de politie bij de begrafenis van de 20-jarige Sami Al-Ja’ar. Ja’ar was gedood tijdens een politieactie op 14 januari in Rahat. De politie schoot toen met scherp waardoor Sami Al Jaár om het leven kwam die volgens getuigen niets van doen had met het drugsonderzoek waarmee de politie bezig was. Het ministerie van Justitie verklaarde op donderdag 15 januari dat ze een onderzoek naar het incident waren begonnen. Het autopsie-onderzoek nam een ongebruikelijk lange periode van vier dagen in beslag waarna het lichaam afgelopen zondag werd vrijgegeven om te worden begraven. 


Aramese en Armeense organisaties werken samen aan 100-jarige herdenking Armeense genocide

Vanochtend bereikte ons het onderstaande

PERSBERICHT


Enschede/Hengelo/Almelo/Oldenzaal/Rijssen, 19 januari 2015 – Aramese en Armeense organisaties hebben hun krachten gebundeld om de 100-jarige herdenking van de massaslachting, die bekend staat als Armeense genocide maar waarbij naast de naar schatting 1,5 miljoen Armeense ook 750.000 Aramese burgers van het toenmalige Ottomaanse Rijk zijn omgekomen, niet alleen samen te herdenken, maar deze ook samen bij de Nederlandse bevolking en de Nederlandse politiek onder de aandacht te brengen. Met deze, unieke, samenwerking geven de organisaties gehoor aan de oproep van de Patriarch van Syrisch-Orthodoxe Kerk, Mor Ignatius Aphrem II, tijdens zijn bezoek afgelopen oktober in Jerevan aan de Katholikos van de Armeens Apostolische Kerk, Karekin II, om deze genocide als Aramese en Armeense christenen, zo mogelijk met andere christenen, gezamenlijk te herdenken.

donderdag 15 januari 2015

Israelisch politie heeft Arabische burger doodgeschoten in Rahat City

Vandaag ontvingen we het in vertaling hieronder weergegeven persbericht van het Mossawa Center in Haifa:


Gisteravond 14 januari heeft de Israëlische politie de 20-jarige Sami Al Ja’ar in Rahat City in de Negev doodgeschoten. Het politie stelt dat zij in dat gebied een huis doorzochten naar drugs toen een confrontatie met de locale bevolking begon. De politie reageerde op de stenengooiende burgers met gericht geweervuur hetgeen resulteerde in de door van Sami Al Ja’ar.

maandag 12 januari 2015

Het oosten als afvalputje

Vanavond organiseerde Enschede voor Vrede als onderdeel van de stichting Vredes- En DuurzaamheidsActviteiten Netwerkstad (VEDAN) in het zaaltje naast de Wintertuin van de Wonne de eerste VREDESTUIN-bijeenkomst. En wel over de “beweging in de Twentse bodem”. De bodem wat trots door de provincie als de “tuin van Nederland” wordt gepropageerd, maar waar al bijna 100 jaar zout uit de bodem wordt gehaald en waar vergevorderde plannen zijn voor de opslag van strategische voorraden olie en gas maar ook van onafbreekbaar afval in de inmiddels lege zoutcavernes en waar de NAM haar afvalwater uit Drenthe loost. Dat het daarbij grondig mis kan gaan wordt niet alleen aangetoond door de olielekkages vorig jaar vlak over de grens bij de zoutcavernes in het Duitse Epe maar juist ook in de week vóór de georganiseerde bijeenkomst bij de afvalwaterlozing van de NAM.



zaterdag 10 januari 2015

Israëlische kolonisten verwoesten ongeveer 200 olijfbomen in de heuvels ten zuiden van Hebron

Nadat we een tijdlang niets gehoord hebben van de internationale vrijwilligers van "Operation Dove" die als waarnemers tussen de Palestijnen in de heuvels ten zuiden van Hebron wonen en werken, ontvingen we vandaag het derde bericht in anderhalve week:


Israëlische kolonisten verwoesten ongeveer 200 olijfbomen in de heuvels ten zuiden van Hebron


Tweede “prijzengeld” actie in 10 dagen in dit gebied


vrijdag 9 januari 2015

Het Mossawa Center eist representatieve ‘covering’ van Arabische burgers bij de komende verkiezingen

Terwijl de wereld in rep en roer is na de moord op de redactie van Charlie Hebdo en in Nederland tienduizenden de straat op gaan om  hun solidariteit te betuigen en het recht op vrije meningsuiting te onderstrepen, maakt het Mossawa Center in Haifa zich zorgen over de andere zijde van dat recht. Niet alleen de vrijheid om te mogen zeggen wat je vindt, maar ook de toegang tot de massamedia en het recht van de niet-dominante minderheid om gehoord te kunnen worden. Juist heel relevant in een land dat zichzelf als de enige democratische staat in de regio beschouwt aan de vooravond van nationale verkiezingen in een periode van sterk toegenomen spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen.


Het Mossawa Center eist representatieve ‘covering’ van Arabische burgers bij de komende verkiezingen

donderdag 8 januari 2015

Solidariteitsbijeenkomst gebeurtenissen Parijs

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs werden vanavond in het hele land solidariteitsbijeenkomsten georganiseerd. Zo ook in Enschede, waar de gemeente Enschede hiervoor ruimte gaf op het "Ei van Ko" van 18.00 tot 19.00 uur. 


Het initiatief werd ondersteund door Enschede voor Vrede dat, voordat de gemeente het nieuws naar buiten had gebracht, zelf ook al was begonnen mensen en groeperingen waarmee het bij dit soort gelegenheden vaker samenwerkt tot een dergelijke solidariteitsbijeenkomst op te roepen. Met name vanuit de Samenwerkende Democratische Organisatie (van mensen afkomstig uit Turkije) werd gehoor gegeven aan dit initiatief (zie foto). Via het netwerk van Enschede voor Vrede kwam de Rooms-Katholieke parochie tot het initiatief om aan het begin van de solidariteitsbijeenkomst de kerkklokken te laten luiden.


dinsdag 6 januari 2015

Veilig naar school?

Na de feestdagen zijn gisteren overal de scholen weer begonnen. Maar in Palestina levert dat meer problemen op dan bij ons, zo blijkt uit het persbericht van Operation Dove dat we vanochtend ontvingen:


De Israëlische militaire begeleiding vervult zijn taak niet:

Palestijnse schoolkinderen in de heuvels ten zuiden van Hebron moeten nog steeds wachten, verliezen onderwijsuren en worden blootgesteld aan gevaar.