dinsdag 27 december 2016

Een vredesambassadeur uit Aleppo in Hengelo

Onder de titel “Help de christenen in Syrië en Irak” organiseerden de Suryoye Aramese Federatie Nederland en haar vier Aramese lidorganisaties vanavond in de Sint-Lambertusbasiliek aan de Enschedesestraat in Hengelo een Benefietconcert. Na een openingsgebed door de Syrisch-Orthodoxe bisschop Mor Polycarpus Augin Audin volgde een overwegend muzikaal programma.


De oorspronkelijk uit Marokko afkomstige zanger Anass Habib bracht, net als bijna drie maanden geleden in de Hengelose bibliotheek, een aantal klassieke Aramese liederen ten gehore.



Daarna was het de beurt van de in Enschede respectievelijk in Hengelo geboren maar beide van Aramese afkomst zijnde Jacob Dinc en Edessa Dinc-Mutlu die een iets moderner maar nog steeds Aramees repertoire brachten. Jacob Dinc heeft aan het Enschedese conservatorium gestudeerd en een aantal albums met Aramese liederen uitbracht; de zangcarrière van Edessa Dinc-Mutlu is recenter begonnen maar omvat al wel de oprichting van het St. Afremkoor waarvan ze koorleider is.


Het daarna optredende duo bestaat uit klassiek (dat wil zeggen, in de Westerse klassieke muziek) geschoolde musici uit Aleppo die daar hun carrière als pianist respectievelijk violiste zijn begonnen maar deze inmiddels in Londen en Chicago voortzetten. Riyad Nicolas was al in 2005 naar Londen verhuisd; Mariela Shaker woonde tot 2013 in Aleppo en wist dankzij een buitenlandse beurs haar land te ontvluchten.


Voorafgaand aan het optreden vertelt ze haar vluchtverhaal van Aleppo naar Beirout. Een busreis van 17 uur langs bijna evenveel checkpoints waar ze keer op keer haar vioolkist moet openmaken om te laten zien dat ze een muziekinstrument bij zich heeft en geen wapen. Bussen die enkele dagen later dezelfde route aflegden werden beschoten en geen van de inzittenden, waaronder vrienden en bekenden van Mariela, heeft het overleefd. Zo voelt haar tocht naar Amerika echt als wonderbaarlijke redding en voor zover haar muzikale verplichtingen het toelaten zet ze zich als vredesambassadeur in voor de World Council of Arameans. In die rol vertelt ze haar verhaal maar weet ze haar gehoor ook te raken door de muziek die ze speelt. In 2015 heeft president Obama haar benoemd tot “Champion of Change” onder de Syrische vluchtelingen in de Verenigde Staten. Met weemoed vertelt ze over haar geboortestad Aleppo, één van de oudste steden van de wereld en een ware toonzaal van het mooiste dat verschillende culturen in het Midden-Oosten hebben voortgebracht maar na vijf jaar oorlog verworden tot een grote ruïne.


Uit droefheid over deze vernietiging spelen Riyad Nicolas en Mariela Shaker het thema van Schindler’s List en als teken van de verbondenheid met de rest van de wereld een stuk van Cesar Frank, waarna Riyad Nicolas nog een virtuoos pianostuk van Johannes Brahms ten gehore brengt.


En dan is het al weer tijd om af te sluiten, waarbij SAFN-voorzitter Erwin Ilgun de hoop uitspreekt dat eens de muziek die wij vanavond mochten horen in de Sint-Lambertusbasiliek in Hengelo ooit ook weer eens te horen mag zijn in Aleppo en dat allen, christenen, joden en moslims, weer kunnen wonen in deze stad waar zij vandaan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten